Izoleaza-ti singur casa cu materiale ecologice

Hmm! Vezi daca nu m-am informat la timp?! Mi-am batut joc de casa mea!!!

Am o casa,  mostenire de la parinti, de 81 m patrati, din chirpici, construita prin anii ’80. Acum cativa ani m-am apucat sa o renovez si ca majoritatea oamenilor din Romania de ce sa nu-mi petrec si eu viata  platind credite ipotecare?! Ma sugruma de cativa ani creditul la banca, iar ce am construit acum trebuie sa daram , precum Mesterul Manole, caci nu m-am documentat si am dat gres. Prima greseala am facut-o in momentul in care am izolat-o cu polistiren expandat, a aparut igrasia. Am peretii uzi si miroase a mucegai. A doua greseala, aveam parchet din stejar natural, asezat pe zgura, am pus peste el parchet laminat si au aparut miriapozi, cu toate solutiile nu mai scap de ei.

De cateva zile studiez Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care  a dezvoltat campania „Caldura la indemana!” In functie de zona in care locuiesti campania iti propune materialele pe care sa le folosesti ca sa-ti izolezi casa.

Astfel, casele din zonele joase ale tarii, intre Dunare si mare, cum e a mea) se secomanda izolatii cu stuf si papura, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea soarelui, fibre de in sau canepa, lana de oaie.

Daca pana acum imi era rusine deoarece casa mea e din chirpici, considerata pana nu de mult casa saracului, acum casa mea e pe val eco. Se pare ca este cea mai sanatoasa si cea mai rezistenta la cutremur. Chirpicul este un bun termoizolator, primind caldura cu greutate si cedand-o lent. Astfel de locuinta respira, este racoroasa vara si calduroasa iarna. Lutul ( pamantul galben) si paiele sunt materiale naturale care asigura un mediu natural sanatos.

O voi termoizola  in exterior ,de aceasta data cu placi din materiale naturale, pregatite de noi. Cred ca vom realiza niste placi din rumegus. Iata cum se pregatesc cofrajele si cum arata placile din rumegus.

Fullscreen capture 6252016 11216 PM
Fullscreen capture 6252016 124145 PM
 ,, Tehnica de aplicare este exact ca aceea a sistemelor de placare cu plăci din polistiren expandat sau vată minerală, doar că plăcile sunt pregătite de proprietar, familie sau localnici, din materiale locale de natură vegetală sau animală, așa cum sunt identificate la sfârșitul acestui prim capitol.
Din punct de vedere al fondului construit existent actual, tipurile de case care se pretează cel mai bine acestei metode de termoizolare, având pereți exteriori cu suprafețe plane, nedeformate, sunt:
În general, toate casele, chiar și cele din paiantă care și-au păstrat planeitatea și verticalitatea pereților exteriori, pot fi termoizolate cu plăci pregătite anterior (prefabricate) local, din materialele disponibile la un moment dat. Nu este necesar ca plăcile să fie constituite neapărat din același (aceleași) material (materiale), acestea putând fi pregătite din ce există disponibil la momentul turnării acestora în cofraje.
Materialele de bază potrivite pentru a fi utilizate ca materiale determoizolare, utilizabile în plăci prefabricate local, sunt cele provenite din resursele silvice, din agricultura locală, din gospodăriile și fermele de animale, etc., și anume:
– deșeurile din lemn cu granulație mică și medie (rumeguș, talaș, așchii mici, etc.);- materiale lemnoase secundare din silvicultură (ace de cetină uscată);
– lâna de oaie;
– pleava de cereale;
– tocătură de paie, de coceni de porumb și de tulpini de floarea-soarelui și fibrele de cânepă sau in
— posibil mai rar.
Materialele utilizate ca liant sau adaosuri naturale în pregătirea plăcilor termoizolante și montajul acestora sunt:
– argila (lutul, huma);
– varul stins din piatra de var,
Fullscreen capture 6252016 13054 PM
Pentru orice tip de casă cu pereți ridicați din unul sau mai multemateriale, precum: lemn, cărămidă, paiantă, chirpici, BCA sau alcătuiri combinate, soluția de bază de aplicare și realizare practică înregie proprie a termoizolațiilor cu plăci pregătite anterior este unică și general valabilă, indiferent de natura casei sau a materialelor utilizate în plăci.
Materialele de termoizolare, în special cele de natură lemnoasă și fibro-lemnoasă, pot fi aplicate ca atare, direct, uscate (mai ales talașul, rumegușul, paiele, etc.) sau tratate cu soluții simple de apă cu argilă, var stins sau combinate și apoi zvântate – uscate.”
Casute construite din chirpici. Nu-i asa ca sunt dragute? Mi-as construi o casa de vacanta, undeva in mijlocul naturii.

 

17 thoughts on “Izoleaza-ti singur casa cu materiale ecologice

 • 26 iunie 2016 at 0:29
  Permalink

  Eu sunt mutată cu bebe si soțul intr-o garsoniera de la sfârșitul lunii octombrie 2015. Dar chiar dacă am zugravit, dat cu Savo, lavabila antimucegai pereții care sunt în afara la fiecare 3 săptămâni apar mucegai pe ei
  Ce îmi recomanzi să procedez in acest caz?

  Reply
 • 26 iunie 2016 at 0:31
  Permalink

  Garsoniera este moștenire de la părinții mei

  Reply
 • 26 iunie 2016 at 0:34
  Permalink

  Cu ce as putea sa înlătur mucegaiul definitiv de pe
  Menționez că a început să îmi apară mucegai si in debara unde am Masina de spalat

  Reply
 • 26 iunie 2016 at 0:35
  Permalink

  Buna Madalina. Vorbim pe privat

  Reply
 • 26 iunie 2016 at 7:47
  Permalink

  Bun mod de a avea scapa de mucegai,o izolatie perfecta cu materiale calitative e lucru cel mai bun.E bine sa tinem cont de sfaturile bune luate din asa articole,din care inveti multe si obtii rezultate bune.

  Reply
 • 27 iunie 2016 at 10:39
  Permalink

  Nu ma confrunt cu aceste probleme deocamdata si sper sa nici nu am parte de ele dar e bine de stiut si de documentare inainte de a te apuca sa faci o astfel de lucrare

  Reply
 • 2 iulie 2016 at 13:24
  Permalink

  Mulțumesc din suflet pentru informațiile despre izolare termica

  Reply
 • 2 iulie 2016 at 13:26
  Permalink

  Este o bună idee asta cu izolația si este super ca o putem face si noi singuri

  Reply
 • 5 iulie 2016 at 7:18
  Permalink

  O idee foarte buna ,multumim

  Reply
 • 6 iulie 2016 at 11:12
  Permalink

  Sfaturi foarte utile

  Reply
 • 6 iulie 2016 at 11:14
  Permalink

  Mulțumesc enorm pentru aceste sfaturi minunat de folositoare

  Reply

Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.